Livsstil

SOMMERBRYLLUP

Planlegger du bryllup i sommer? Da bør du vite at det er ingen spøk å bli gift. Ifølge gammel overtro gjelder det å velge den riktige dagen, de riktige fargene, riktig månefase og du må for all del passe på at du ikke mister ringen før du får plassert den på din utkåredes finger!

Det er best å gifte seg ved nymåne, for da vil kjærligheten vokse og ekteskapet blir harmonisk og lykkelig. Onsdag er den lykkeligste dagen å bli gift på;  tirsdag er best hvis du vil sikre god helse til deg selv og familien. Drømmer du om rikdom, bør du gifte deg på en mandag. Torsdag og fredag lover ikke mye godt for romantikken i ekteskapet, mens lørdag som er den mest populære giftedagen – er den verste.

OVERTRO SOM BRINGER LYKKE:

 • sydamen må stikke seg i fingeren
 • hvis sydamen er ugift må hun legge en hårlokk i kjolefalden
 • når bruden prøver kjolen, må hun aldri trå baklengs
 • brudekjolen må aldri tråkles med gul eller grønn tråd
 • brudgommen må aldri se brudekjolen før bryllupet

VELG DE RIKTIGE FARGENE

Den mest utbredte overtroen i forbindelse med bryllup er knyttet til brudekjolen og brudebuketten. Bruden skal bære ”noe gammelt, noe nytt, noe lånt og noe blått”, men du bør vite hva du velger i de fire kategorien. Skoene skal være gamle, det blå skal finnes i brudebuketten, og det nye skal være selve kjolen – hvis den ikke er arvet, som er det aller beste.

Har du arvet brudekjolen etter moren din eller an annen slektning, er du sikret et langt og lykkelig ekteskap. Må du ha ny kjole, så bør du ikke ha noe med tillagingen å gjøre. Det bringer ulykke å sy brudekjolen selv.

Det er viktig at kjolen er hvit, for å symbolisere renhet og uskyld.

Brudepikenes kjoler behøver ikke å være hvite, men også her må fargene velges med omhu. Blått er den helligste fergen, ved siden av rosa og gull.

PASS GODT PÅ GIFTERINGEN

Gifteringen er symbol for den magiske sirkelen som skulle beskytte bruden mot onde makter. I mange land bæres gifteringen på venstre hånd, hvilket fra gammelt av var et tegn på at bruden underordnet seg brudgommen. Så forstår vi kanskje hvorfor norske kvinner foretrekker å ha ringen på høyre hånd…

Overtroen slår også fast at det er dårlig tegn for ekteskapet hvis bruden eller brudgommen mister ringen i det den skal settes på den andres finger. Skulle ringen i tillegg trille nedover trinnene ved alteret, er ekteskapet dømt til undergang.

BRYLLUPS KAKEN

Bryllups kaken har en fremtredende plass i selskapet etter vielsen.. kaken skal symbolisere fruktbarhet og lykke. Det er vanlig skikk å kaste smuler av bryllups kaken over brudens hodet for å sikre henne mange barn. Ingen brud må finne på å bake sin egen bryllups kake eller smake på kaken før bryllupet. Beholder du imidlertid en del av kaken nær deg på bryllupsreisen, sikrer du deg din manns evige kjærlighet.

DØRSTOKKEN

Før brudeparet kan starte sitt nye liv sammen, har overtroen enda et krav for at samlivet skal bli lykkelig. Brudgommen må bære sin brud over dørstokken til deres nye hjem, eller inn til hotellrommet der bryllupsnatten skal tilbringes.

Denne skikken går tilbake til den gang hulemannen slo kvinnen i hodet med noe hardt og dro henne etter håret med seg hjem. Da var han pent nødt til å holde på henne med fysisk makt, ellers kunne hun finne på å stikke av…

BRYLLUPS- SKIKK & BRUK

 • brudeskoene skal være lukket: presten skal ikke se brudens tær
 • bruden skal ikke være overlesset verken med sminke eller smyker
 • ingen av gjestene i bryluppet må kle seg i hvit
 • både brudgom, far til bruden og den manlige forlover skal ha knapphullsblomster
 • brudgommen skal ikke se sin tilkommende kvelden før vielsen
 • hvis det er formiddagsbryllup, er det vanlig at menn bærer sjakett, og damene drakter eller kjoler med hatt
 • brudepiker bør ha matchende romantiske kjoler og kurver med blomster.