Blogg, Featured

STJERNEMÅLTIDER

Astrologisk matguide

Prov å følge stjernene neste gang du inviterer din kjære til middag. Her får du vite hvilken type mat som pirrer det enkelte stjernetegn.

Væren (21. Mars – 20. April)

Væren er den fødte vinner og liker å være den aktive erobreren. Dekk bordet i hvitt og rødt, pynt med store røde pioner og sørg for å ha kjøpt nok mat. Værer har stor appetitt på mat og livet generelt og vil neppe la seg forspise av en tre retters meny. Væren er en fakkel av lidenskap og stiller store krav til din oppfinnsomhet som kokk. Prøv gjerne noe fremmed, eksotisk, krydret og fargerikt. Krydrer du maten med sennep, cayenne og pepper, vil Væren åpne seg i all sin hete. Værer er også svake for sjokolade, så avslutt gjerne middagen med en stor sjokoladekake eller hjemmelaget sjokolade is.

Tyren (21 April – 21 Mai)

Mennesker født i dette stjernetegnet trives med det kjente og kjære og liker ikke det fremmede og utrygge. Prøv ikke å imponere med eksotiske ingredienser fra fjerne verdensdeler. Sørg heller for det tradisjonelle, det kjente og kjære, og det blir en enkel sak å forføre Tyren med mat. En saftig biff med ovnsstekte poteter og hvitløkssmør smelter sanseløst på Tyrens tunge. Det gjør også fete oster og smør. Dekk bordet med damaskduk i gult og ta frem ditt beste porselen service og krystallglass. Som avslutning kan du få Tyren til å se rødt ved å servere bringebærkake, eller myke frukter som fersken og kirsebær.

Tvillingene (22 mai – 21 juni)

Mennesker født i dette tegnet er alltid på jakt etter nye og spennende opplevelser. Du må ikke ta for gitt at Tvillingen dukker opp til rett tid – det er alltid en telefon, en melding eller mail som har fanget interessen og forårsaker utsettelsen. Tvillingen liker å bli underholdt og lar seg forføre ved spisebordet kun med kloke og vittige bemerkninger. Dekk bordet i lysegrønt og gult og sett frem kaprifol i en vase. Mat fra fjerne verdensdeler er forlokkende og vekker tvillingenes nysgjerrighet. Småretter og fingermat som tapas og meze setter fart på Tvillingens smaksløker: oliven, artisjokkhjerter, eksotiske krydrede dipp-blandinger. Fargerike petites fours er en naturlig valg som dessert. Variasjon er nøkkelordet.

Krepsen (22 juni – 22 juli)

Krepsen er det tegnet som forbindes med hjem og tradisjon. Pynt og dekk bordet med bestemors kniplinger , stearinlys og sett frem vannliljer i en gammel vase. Krepsen liker det trygge, varme og kjente, så du trenger ikke å imponere med eksotiske retter. Rause porsjoner av lettfordøyelig mat er viktig for mennesker født i dette tegnet da Krepse-magen ikke tåler alle slags påkjenninger. God mat, kjærlighet, omsorg og hjemmekos er viktige ingredienser for Krepsen. Middelhavets føde som kremete pastaretter, fransk løksuppe og hvitløksbrød kan få Krepsen ut av skallet. Krepsen elsker komfort og intime settinger, så sitt gjerne i sofaen. Som dessert server du naturligvis krep(s) suzette.

Løven (23 juli – 23 august)

Løven elsker det luksuriøse og vil sette stor pris på kongelig oppvartning. Dekk opp et bord med en dramatisk duk av blonder, tenn på mange gullfargete stearinlys, og la Løven sitte på hedersplassen. Lag noe som virker overdådig og dyrt; gjerne noe nytt og ukjent med mye tilbehør. Overøs Løven med forlokkende dufter, sterke krydder, korn, ris, fennikel, eksotisk fisk og avslutt gjerne med en spennende dessert. Champagne bør sprudle fra høye krystallglass. Husk at for en Løve er det du som er godbiten.

Jomfruen (24 august – 23 september)

Jomfruen liker måtehold, orden og grundighet. Bordet dekkes med hvit duk, servietter og noen margeritter i en liten vase. Matstell og måtehold klinger harmonisk for Jomfruen og naturlig ren mat er å foretrekke. Mennesker født i dette tegnet er ganske kresne på hva de putter i seg selv og de har høye krav til matkvalitet. De spiser for å holde seg sunne og setter pris på kjente, tradisjonsrike retter. Sats på kortreist mat, ferske urter og økologiske grønnsaker. Jomfruen foretrekker mange småretter og et utsøkt utvalg av forretter kan være en sikker vinner. Hva du enn gjør, prøv å unngå store porsjoner. Som dessert kan du tilby bare frukt.

Vekten (24 september til 23 oktober)

Vekten har stort behov for romantikk og du bør skape en behagelig og avslappet stemning. Dekk et romantisk bord i lyseblått, tenn et helt fakkeltog av levende lys og la dus musikk strømme fra musikkanlegget. Gjør middagen til en hyllest til gjesten og Vekten vil verdsette den kunstneriske borddekkingen. Vekten elsker vakkert servert mat tilberedt med kjærlig hånd i harmoniske omgivelser. Server gjerne grønnsaksgryte, sufflé eller mousse. Vekten er ikke redd for å utforske ukjent mat og flammer ekstra opp i selskap med flamberte retter. Inget annet tegn er så glad i søtsaker som Vekten, så glem ikke desserten: gjerne en tropisk fruktkake eller hjemmelaget is.

Skorpionen (24 oktober – 22 november)

Skorpioner har en lidenskapelig interesse for god mat. De er ofte feinschmeckere av ypperste klasse og har følsomme smaksløker som krever komplekse og intense smaksopplevelser. Dekk et mystisk og hemmelighetsfullt bord i rødt og sort og forvent ikke ros for selv den mest utsøkte rett. Men er derimot maten ikke helt på topp så vil du få høre det. Maten kan gjerne være en gastronomisk eksess med uvanlige og hissende ingredienser. Sats på spennende retter med sting og freshe smaker av kryddernellik, persille, koriander og hvitløk. Oste fat passer fint som dessert, gjerne kraftige og smaksrike oster som kraftkar eller roquefort og tilbehør som lyngduftende honning.

Skytten (23 november – 21 desember)

Skytten er en ekte vagabond som oppsøker eksotisk og duftende mat fra alle verdens hjørner. Det er ingen lett oppgave å få tilfredsstilt Skyttens gane, og du må regne med å få en bereist gjest til bords, som har spist thai mat i Thailand, indisk i India, mexicansk i Mexico og pasta i Italia. Dekk et bord med en orientalsk duk som du har kjøpt på en av dine utenlandsreiser, ha grønne vokslys og gjerne noen stener som du har plukket opp på Fiji øyene (eller din lokale strand). Vær generøs både hva gjestfrihet og porsjoner angår. Lag en varm marokkansk lammegryte som dufter av eksotiske krydder og spis gjerne ute i det fri. Bestemors eplekake med ekstra kanel som dessert treffer garantert Skytten midt i hjertet.

Stenbukken (22 desember – 20 januar)

Ønsker du å invitere Stenbukken til bords så må du gå alvorlig og målrettet til verks. Omgivelsene er av stor betydning og du bør skape en tradisjonsrik, romantisk og avslappet stemning. Hvis du ikke har sølvbestikk og engelsk porselen så oppsøk din nærmeste bruktbutikk. Stenbukker liker høy kvalitet på råvarene og maten kan gjerne koste litt ekstra, så lenge de ikke betaler for det. En kobe-biff hadde sannsynligvis fått din Stenbukk til å vri seg i smaksekstase, men hvis lommeboken din ikke tillater det, så vil også en mør indrefilet med kantarellsaus og fløtegratinerte poteter pirre gjestens smaksløker. Avslutt gjerne middagen med hjemmelaget konfekt servert i bestemors sølvskål.

Vannmannen (21 januar-18 februar)

De fleste Vannmenn er B-mennesker og spiser sjeldent frokost. De er alltid for sene til frokost og for tidlig til lunsj så det beste er å invitere dem til brunsj. Det er ikke så lett å forføre dem ved hjelp av mat, for disse menneskene befinner seg lysår lengre frem i tid og forakter alt som er alminnelig, vedtatt og konvensjonelt. Det kreves nytenkning og oppfinnsomhet dersom du vil vinne Vannmannens oppmerksomhet . Finn frem det blå porselenet og det grønne brettet og sett på bordet en liten bukett nøkleblom. Vannmannen liker å kombinere forskjellige retter og en brunsjbuffet med egg, brød, scampi, røket laks, pastasalat eller lignende vil få din gjest glad og fornøyd.

Fiskene (19 februar – 20 mars)

Fisken skal erobres med følelser og ikke med altfor fast føde. Romantikk er den viktigste ingrediensen og Fisken vil verdsette din kreativitet og fantasi. Bordet kan dekkes i rosa, grønt og hvitt. Sørg for en overflod av blomster, helst fioler og levende lys. Du kan gjerne strø noen kronblader over bordet, tenne på røkelse og la en dempet, romantisk musikk spille i bakgrunnen. Hold deg unna kompliserte og sofistikerte retter som kan gjøre Fisken usikker. Det viktigste er at maten er kjærlig tilberedt og vakkert servert. Fiskene har en forkjærlighet for fisk og skaldyr og server gjerne løvtynn tunfisk carpaccio med pesto, eller gratinert hummer til forrett. Som hovedrett kan du gå for en smaksrik skaldyrspasta, som pasta vongole eller grillet fisk.